Jedním z nejvýraznějších aspektů turecké kultury je místní gastronomie. Pokud se do Turecka vydáte na vaší dovolenou, určitě byste si neměli nechat ujít příležitost ochutnat lahůdky, které vám tato kuchyně nabízí. V každém koutu Turecka se setkáte s trochu jinou gastronomií, protože jednotlivé regiony ji ovlivňují.
Co byste při cestách po Turecku ale měli rozhodně ochutnat?
Kebap
Kebap je jeden z nejtradičnějších tureckých pokrmů. Je chutí vzdálen od kebabu, který známe u nás, a který si koupíme v místním stánku ve dvě ráno. Nejoblíbenější variantou v Turecku je döner kebap, kdy se jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso peče na velkém rožni a poté se podává v pita chlebu nebo s rýží.
Dolma a sarma
Jedná se o podobná jídla. Dolma se připravuje obvykle z paprik nebo lilku a plní se směsí rýže, mletého masa a koření. Sarma je vinná placka, která je srolovaná a plněná podobnou náplní. Často se podávají s jogurtem.
Manti
Manti jsou malé turecké knedlíčky, které připomínají těstovinové kapsičky. Jsou plněné mletým masem a podávají se s jogurtem a omáčkou z rajčat a koření. Pokrm je oblíbený zejména v centrálním Turecku.
A co dezerty? Těmi je Turecko vyhlášené. Tyhle byste rozhodně neměli minout.
Baklava
Jedná se o jeden z nejznámějších tureckých dezertů. Baklava se skládá z vrstev tenkého těsta, které je plněné nasekatými oříšky a zalité sladkým sirupem nebo medem.
Tulumba
Tulumba je dezert z nadýchaného těsta, které se smaží a potáhne sladkým sirupem. Má tvar svíčky a je naprosto ideálním dezertem po dobré večeři.
Künefe
Jedná se o lahodný dezert z nastrouhaného těsta kadayıf. To se skládá z mouky a vody a tvoří se z něj tenké provázky. Těsto se poté naplní sýrem, upeče a zalije se sladkým sirupem.
Nezapomeňte ochutnat i turecké nápoje. Oblíbený je třeba turecký čaj, který se pije silný a notně oslazený, nebo tradiční turecká káva připravována v džezvě