Obkladový kámen interiéru sluší – Je lepší přírodní nebo umělý?

Zařizujete si svůj nový interiér a přemýšlíte čím jej ještě oživit? Vsaďte na obkladový kámen, který dodá vašemu domovu jedinečné kouzlo. Jak jej vybírat?

Obkladový kámen interiéru sluší – Je lepší přírodní nebo umělý?

Pokud se právě chystáte do obměny svého interiéru, jistě přemýšlíte, jak jej udělat ještě o něco zajímavějším. Určitě popřemýšlejte o obkladovém kameni, jde o hit, který dodá interiéru novou jiskru a přinese vám domů trošku přírody. Obkladový kámen je ozdobným prvkem, podle toho zda zvolíte umělý kámen nebo ten přírodní se odvíjí i jeho vlastnosti. Který je tedy lepší volbou a kam obkladový kámen umístit?

pexels-photo-269063

Raději přírodní nebo umělý?

Obkladový kámen do interiéru přinese něco z přírody, vypadá opravdu pěkně a snadno se kombinuje, představuje ale poměrně výrazný prvek. Nejčastěji se kámen volí jako obklad obývací stěny, ale může být i v kuchyni. Jde o hodně výrazný prvek, který by měl ladit dobře i s ostatním prvky v interiéru, je možné vybírat z mnoha barevných provedení, nejdůležitější je ovšem v tomto případě výběr materiálu. Kámen můžete volit buďto přírodní nebo umělý.

Je jasné, že jako u všeho i zde je lepší vybírat přírodní kámen, ten je však oproti tomu umělému o něco dražší a je i těžší. Musí se s ním tedy zacházet opatrně. Na přírodním kameni ale určitě oceníte jeho dlouhou životnost, odolnost proti poškození, proti odrání, nepoškodí jej v podstatě nic a navíc se může aplikovat nejen v interiéru ale i v exteriéru. Má tedy také široké využití. Oproti tomu umělý kámen je levnější, dobře se s ním manipuluje, ale už není tolik odolný jako kámen přírodní.

pexels-photo-4009020

Z čeho jsou umělé kamenné obklady

Umělé kamenné obklady jsou obvykle vyráběny ze sádry či betonu, jde o imitace kamene, takže na první pohled není rozdíl znát. Podobně se využívají i tapety se vzhledem kamene. I když na první pohled znát rozdíl není, na kvalitě to jasně poznat můžeme, proto je dobré pořádně si volbu kamenného obkladu rozmyslet. Z přírodních kamenů je pro obklady nejčastěji využívá břidlice, žula nebo také křemenec.

Kámen je znám pro svou pevnost a odolnost. Přírodní kámen bude tak vždy převyšovat v kvalitě kámen umělý.